Als je gaat scheiden, moet er een hoop geregeld worden. Je maakt afspraken over de kinderen, het huis, spullen, financiën en ga zo maar door. En dan heb je ook nog een eigen zaak. Maar hoe werkt scheiden met een eigen bedrijf eigenlijk? Waar moet je naar kijken? En wat zijn de gevolgen?

Check de huwelijksvorm

Bij het scheiden met een eigen bedrijf kijken we bijna altijd eerst naar de huwelijksvorm. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan valt het bedrijf onder gemeenschappelijk eigendom. Met andere woorden: je moet de waarde van het bedrijf verdelen. Partners hebben dan in de meeste gevallen recht op de helft van het bedrijfsvermogen.

Maar je kunt bij het huwelijk natuurlijk ook huwelijkse voorwaarden opgesteld hebben waarin je afgesproken heb om het bedrijf buiten het gemeenschappelijk bezit te houden. Dat maakt de situatie heel anders. In dat geval hoef je de waarde van het bedrijf namelijk niet meer te verdelen.

Let op!

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Dan bouw je pas gemeenschappelijk vermogen op vanaf je trouwdatum. Als je toen al een eigen bedrijf had, blijft dat privé. Houd er wel rekening mee dat je je partner vaak wel een vergoeding uit je zaak moet betalen.

Bedrijfsvormen

Als je gaat scheiden met een eigen bedrijf heeft ook de bedrijfsvorm invloed op de manier waarop de zaken verdeeld worden. Het maakt bijvoorbeeld uit of er sprake is van een eenmanszaak, vof of bv:

  • Eenmanszaak
    Heb je een eenmanszaak of ben je ZZP’er? Dan valt de waarde van je bedrijf in gemeenschap van goederen en heeft je partner recht op de helft van die waarde. Tenzij je na 1 januari 2018 of onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent (zie hierboven).
  • Vennootschap onder firma (vof)
    Als je samen met je partner een vennootschap onder firma (vof) hebt, moet je bij een scheiding ook dáár de waarde van verdelen. In veel gevallen houdt dat in dat je je ex moet uitkopen. Eventueel via een afbetalingsregeling of aangepaste alimentatie.Zitten er nog andere compagnons in de vof? Dan valt alleen het deel van jou en je ex-partner binnen de gemeenschap van goederen en moet je de waarde van dat deel verdelen.
  • Besloten vennootschap (BV)
    Bij een bv ligt het een klein beetje anders. Je bezit dan namelijk aandelen van een bedrijf. Die aandelen vertegenwoordigen een waarde die op zijn beurt weer in de gemeenschap van goederen valt. Dus ook de waarde van je aandelen moet verdeeld worden.

    Bepaal de waarde van het bedrijf

    Het gaat bij scheiden met een eigen bedrijf vaak om de verdeling waarde van het bedrijf. Dus niet alleen om de bedragen die op je zakelijke rekening staan, maar ook als onroerend goed en andere bedrijfsmiddelen. Om die waarde te bepalen, kun je bijvoorbeeld kijken naar de balans.

    Vaak ligt het echter allemaal wat ingewikkelder en heb je rapporten van een accountant of andere specialist nodig om je bedrijf te waarderen. Een scheidingsmediator kan je die rapporten uitleggen, zodat jij en je ex-partner precies weten waar jullie aan toe zijn. Ook als je ex geen ondernemersachtergrond heeft.

    Alimentatie bij scheiden met eigen bedrijf

    Bij een scheiding heeft de minstverdienende partner recht op partneralimentatie. En als je kinderen hebt, moet je naar draagkracht ook kinderalimentatie betalen. Die alimentatieverplichtingen heb je ook gewoon als je een eigen bedrijf hebt. Dat verandert niet.

    Wat wel verandert, is de manier waarop de hoogte van die alimentatie wordt bepaald. De draagkrachtberekening bij een eigen bedrijf wordt namelijk niet gebaseerd op het loon, maar op de winst uit de onderneming. Ook als je in loondienst bent bij je eigen bv.

    Verdelen van het pensioen

    Een echtscheiding heeft ook voor ondernemers gevolgen voor het pensioen. Tenzij je anders bent overeengekomen in huwelijkse voorwaarden, heeft je ex-partner namelijk recht op een gedeelte van je opgebouwde ouderdomspensioen. Vaak gaat het dan om de helft van wat je opgebouwd hebt tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap.

    Hulp bij scheiden met een eigen bedrijf

    Scheiden met een eigen bedrijf is maatwerk. Iedere situatie is anders. Als scheidingsadviseur en mediator help ik jullie daarom graag de scheiding goed te regelen. Zodat jij en je ex zo goed mogelijk uit elkaar kunnen gaan – en de continuïteit van je bedrijf gewaarborgd wordt.

    Neem gerust even contact op om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.

    Chat openen
    1
    Heb je een vraag?